2016. már 21.

Sör és disznóhús - ami provokál

írta: Orosz Gábor Viktor
Sör és disznóhús - ami provokál

Tiszteletben tartani a német irányadó kultúrát

schweins_braeu.jpg

A Németországban élő menekülteknek és muzulmán vallású embereknek a disznóhús- és sörfogyasztással együtt kell tiszteletben tartaniuk az úgynevezett német irányadó kultúrát a szövetségi kormány mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztere szerint.

Christian Schmidt, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa a Madsack médiacsoport lapjainak adott interjúban a társaság vasárnapi közleménye szerint kiemelte, hogy "aki hozzánk jön, annak ugyan nem kell átvennie az irányadó kultúrát, de el kell fogadnia és tiszteletben kell tartania azt".

Ehhez hozzátartozik az olyan "nagyon különleges kulturális tradíciók" tisztelete is, mint a sörfőzés és sörfogyasztás hagyománya, vagy a disznóhúsfogyasztás - mondta a miniszter.

Kiemelte: érthetetlen, hogy miért lenne provokáció egy vallásos muzulmán ember számára, ha "vannak mellette emberek, akik disznóhúsból készült virslit esznek".

Utalva arra a német nyilvánosságban szórványosan megjelenő vitára, hogy

szükséges-e a muzulmánok érzékenységére tekintettel mellőzni a sertéshúst a közétkeztetésben, hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlan lenne, ha "a legkisebb közös nevezőt tennénk meg a kultúra alapjává".

A kulturális sokszínűség növekedésének "az étlapon is a sokszínűség növekedésével kell járnia, nem pedig a polgárok többségének nyújtott kínálat szűkítésével" - mondta Christian Schmidt.

A politikus érvelés világos: úgy is mutatkozhat egy társadalom befogadónak, ha alternatívát kínál a közétkeztetés területén. Ahogyan általában eddig is tekintettel voltak pl. a vegetáriánusokra, amely táplálkozási forma ugyancsak nyugodhat vallási meggyőződésen.

Jó tudni azonban, hogy a muszlimok hisznek abban, hogy a testük nem az ő tulajdonuk, hanem Istentől kapták kölcsön erre az életre, ezért vigyázniuk kell rá, és majd úgy visszaadni - lehetőség szerint - ahogyan kapták. Tisztán, egészségesen, mindenféle modifikációtól mentesen. Az iszlám egészségügyi megfontolásból tiltja a disznóhús fogyasztását, mert mindent megeszik. Az alkoholt is tiltja bódító hatása miatt, illetve azért, mert pusztítja az agysejteket.

Ugyanakkor megfontolandó az irányadó kultúra kritikája is, amit nem csupán a muszlimok, de

Európa szerte ugyancsak jelenlévő adventisták (keresztény felekezet!) is képvisel(hetné)nek, hasonló indítékok alapján. De gondolhatunk a Krisna hívőkre is, akik szintén nem fogyasztanak húst, vagy isznak alkoholt.

A jelenség tehát régen megfigyelhető, nem a muszlim menekültek hozták magukkal a nyilatkozatban említett étkezési szokásokat. Toleranciára, odafigyelésre azonban mindenképpen szükség van és lesz a közétkeztetésben - még az itthon 5% sertéshús Áfa mellett is!

Forrás: MTI Berlin, 2016. március 20., vasárnap

Fotó: http://www.grillsportverein.de

Szólj hozzá

sör alkohol vallás tolerancia muszlim sertéshús menekültek adventista Krisna Christian Schmidt